Preskocit navigáciu

Slovenskí a českí ženisti na Lešti spoločne kontrolovali a „čistili“ cesty


Slovenskí a českí ženisti na Lešti spoločne kontrolovali a „čistili“ cesty  

Novodobá história spoločných výcvikov slovenských a českých ženistov sa začala intenzívnejšie písať od roku 2014. Pokračuje aj v tomto roku. Posledný júnový týždeň sa uskutočňuje medzinárodný výcvik odtarasovacích jednotiek OS SR a AČR v priestoroch Centra výcviku Lešť.

Riadiacim výcviku, na ktorom sa zúčastňujú vyše štyri desiatky ženistov z oboch ozbrojených síl je zástupca veliteľa 5. ženijnej odtarasovacej roty seredského ženijného práporu nadporučík Matej Ambroz. „Každý rok striedavo spoločne cvičíme na Slovensku a v Čechách. Spoločného výcviku sa zúčastňujú príslušníci nášho ženijného práporu a ženijných práporov z Olomouca a Bechyně. Na Lešti sme sa sústredili na kontrolu a čistenie ciest od nástražných výbušných systémov a od improvizovaných výbušných systémov. Spoločný výcvik s českými kolegami je výbornou príležitosťou na výmenu najnovších poznatkov, ktoré obe armády získali. Napríklad pri prehľadávaní ciest má každá armáda niektoré svoje špecifické postupy. Získali ich najmä v Iraku a v Afganistane počas operácií NATO.“

Pri plnení úloh na Lešti sa nadporučík Ambroz spolieha na skúsených poddôstojníkov, ktorí majú bohaté medzinárodné skúsenosti z pôsobenia v operáciách NATO: veliaceho poddôstojníka 1. ženijnej odtarasovacej čaty rotmajstra Mariána Barteka  a veliaceho poddôstojníka technickej čaty rotmajstra Mariána Kostru. Podľa rotmajstra Barteka ženisti oboch armád majú síce podobné metódy pri vyhľadávaní  nástražných výbušných systémov, ale v určitých  podrobnostiach sa odlišujú. Ako však spokojne poznamenal, po výcviku si vždy spoločne sadnú, zhodnotia plnenie úloh a navzájom si odovzdajú skúsenosti. Nielen vlastné, ale aj tie ktoré napríklad českí kolegovia získali v rámci spoločných cvičení s americkou armádou, naši zasa s maďarskou. Obdobne vysoko hodnotí  takéto spoločné výcvikové aktivity aj vedúci českých ženistov poručík Martin Simkanič zo ženijného práporu Olomouc a veliteľ družstva  rotný Vladimír Veselý. „Ide aj o to, aby sme sa spoločne poučili nielen z dobrého, ale aj z niektorých chýb a omylov, ktoré urobila druhá strana, aby sme ich následnej neopakovali,“ pripomína poručík Simkanič.

Slovenskí a českí ženisti cvičili na rôznych miestach Lešte ( Oremland, CIED dráha). Museli preveriť mnohé úseky komunikácii, aby boli bezpečné a mohli po nich následne bez problémov prejsť vojenské jednotky. Napríklad aj jednu dôležitú križovatku, kde našli neoznačenú delostreleckú muníciu. Veliteľ prieskumného družstva rotný Radoslav Polák spoločne s českými kolegami muníciu preveril a následne skontroloval, či sa v okolí križovatky nenachádzajú ďalšie nástrahy, ktoré by mohli ohroziť vojakov a vojenskú techniku, prechádzajúcu cez tento úsek. Medzinárodný výcvik odtarasovacích jednotiek slovenských a českých ženistov znova potvrdil ich výbornú vzájomnú spoluprácu. Je dobrým predpokladom aj pre ich prípadné budúce spoločné pôsobenie pri plnení úloh v rámci aktivít NATO.


Slovenskí a českí ženisti na Lešti spoločne kontrolovali a „čistili“ cestySlovenskí a českí ženisti na Lešti spoločne kontrolovali a „čistili“ cestySlovenskí a českí ženisti na Lešti spoločne kontrolovali a „čistili“ cestySlovenskí a českí ženisti na Lešti spoločne kontrolovali a „čistili“ cestySlovenskí a českí ženisti na Lešti spoločne kontrolovali a „čistili“ cestySlovenskí a českí ženisti na Lešti spoločne kontrolovali a „čistili“ cestySlovenskí a českí ženisti na Lešti spoločne kontrolovali a „čistili“ cestySlovenskí a českí ženisti na Lešti spoločne kontrolovali a „čistili“ cestySlovenskí a českí ženisti na Lešti spoločne kontrolovali a „čistili“ cestySlovenskí a českí ženisti na Lešti spoločne kontrolovali a „čistili“ cestySlovenskí a českí ženisti na Lešti spoločne kontrolovali a „čistili“ cestySlovenskí a českí ženisti na Lešti spoločne kontrolovali a „čistili“ cestySlovenskí a českí ženisti na Lešti spoločne kontrolovali a „čistili“ cestySlovenskí a českí ženisti na Lešti spoločne kontrolovali a „čistili“ cesty

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: MO SR Jozef ŽIAK - Dátum: 27.06.2018
Čítanosť: 6376
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share