Preskocit navigáciu

Príprava na zimný prechod horského terénu


Príprava na zimný prechod horského terénu

Jedna zo spôsobilostí vyžadovaná od príslušníkov Oddelenia krízového manažmentu Vojenskej polície je aj vykonávanie taktických operácií v horskom a zalesnenom teréne. Takéto operácie majú svoje špecifiká najmä v zimnom období. Je to najmä ohrozenie lavínami a náročnými klimatickými podmienkami.
V mesiaci január vykonali príslušníci OKM prípravné zamestnania na prechod horského terénu zamerané najmä na tieto špecifiká:
- 7.-9. január bol zameraný na lavínovú problematiku. Popri prednáškach o vzniku lavín sa precvičila aj práca s lavínovým vyhľadávačom,
- 14.-15. januára sa precvičilo plánovanie pochodu a technika pohybu s použitím snežníc a skialpinistických lyží,
- 29.-30. januára sa konalo záverečné prípravné zamestnanie, ktoré bolo zamerané na tvorbu pozorovacích stanovísk a záhrabov v snehu pre núdzové prenocovanie. Počas tohto výcviku sa precvičil aj postup jednotky pri lavínovej nehode od nájdenia zasypaného, cez jeho ošetrenie až po transport ku záchranným jednotkám, t.j. takzvaná kamarátska pomoc.
Všetky tieto zamestnania vyvrcholia v mesiaci marec niekoľkodňovým pohybom v horskom teréne s kompletným výstrojom a výzbrojou.


Príprava na zimný prechod horského terénu Príprava na zimný prechod horského terénu Príprava na zimný prechod horského terénu Príprava na zimný prechod horského terénu Príprava na zimný prechod horského terénu Príprava na zimný prechod horského terénu Príprava na zimný prechod horského terénu

Autor: Vojenská polícia , Foto: Vojenská polícia - Dátum: 06.02.2019
Čítanosť: 8004
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share