Preskocit navigáciu

Spomienka na slovenského letca Augustína Kuboviča


Spomienka na slovenského letca Augustína Kuboviča

V tento rok, kedy si pripomíname 75. výročie vypuknutia Slovenského národného povstania a s ním spojené osudy mnohých ľudí, ktorí na ňom aktívne participovali, nesmieme zabudnúť ani na slovenského letca Augustína Kuboviča, rodáka zo západoslovenskej obce Bučany, ktorý tragicky zahynul 25. októbra 1944 pri obci Štefanovce.

V osudný deň chcel preletieť na stroji Messerschmitt Bf-109 G-6 Slovenských vzdušných zbraní z letiska Tri Duby na letisko v Ľvove, aby sa pripojil k protifašistickému odboju. Počas preletu frontovou líniou bol však jeho stroj v okolí Braniska zasiahnutý nemeckou protilietadlovou paľbou a následne sa zrútil neďaleko obce Štefanovce.

Presne o 75 rokov, 25. októbra 2019, si prišli jeho pamiatku za Ozbrojené sily Slovenskej republiky uctiť brigádny generál Martin Michalko a plukovník Róbert Tóth, ktorí položili veniec k pamätníku na lúke nad obcou. Spomienkovej akcie sa zúčastnil aj starosta a obyvatelia obce Štefanovce, rodinní príslušníci Augustína Kuboviča z rodnej obce Bučany a v neposlednom rade Pavol Horňák, ktorému patrí vďaka za to, že slovenský letec neupadol do zabudnutia.

Česť jeho pamiatke! 


Spomienka na slovenského letca Augustína KubovičaSpomienka na slovenského letca Augustína KubovičaSpomienka na slovenského letca Augustína KubovičaSpomienka na slovenského letca Augustína KubovičaSpomienka na slovenského letca Augustína KubovičaSpomienka na slovenského letca Augustína KubovičaSpomienka na slovenského letca Augustína KubovičaSpomienka na slovenského letca Augustína KubovičaSpomienka na slovenského letca Augustína Kuboviča

Autor: npor. Maroš Kövér , Foto: npor. Maroš Kövér - Dátum: 07.11.2019
Čítanosť: 8749
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share