Preskocit navigáciu

Úspešný reštart v martinskej základni


Úspešný reštart v martinskej základni

Covid-19 okrem iného zanechal nepriaznivú stopu aj v procese odbornej prípravy príslušníkov OS SR. Neuskutočnené kariérne kurzy zabrzdili personálne posuny v mnohých útvaroch a zariadeniach. Neuskutočnené odborné kurzy zasa pôsobenie mnohých vojakov v pozíciách, kde sa vyžaduje oprávnenie na prácu. Náčelník štábu Základne výcviku a mobilizačného doplňovania (ZaVaMD) Martin podplukovník Pavol Tabačár pripomína, že s výnimkou jedného kurzu základného vojenského výcviku boli ostatné kurzy prerušené a ukončené.
„Sme si vedomí tlaku z útvarov. Preto sme zrevidovali naše pôvodné plány na druhý polrok a od júna sme postupne spustili kurzy a odborné školenia, o ktoré je najväčší záujem. Ide najmä o kurz OR-5, teda kariérny poddôstojnícky kurz, kurz vedenia bojovej pásovej techniky a samozrejme autorizačnú odbornú prípravu (AOP). Aby príslušníci OS SR, ktorí majú rôzne oprávnenia pre prácu s technikou mohli na nej pracovať a nezanikli im oprávnenia. Lebo v opačnom prípade by museli miesto jedno- dvojdňovej prípravy absolvovať celý niekoľkotýždňový kurz a dovtedy by nemohli pracovať na technike. Pripravujeme aj kurz pre strelcov-operátorov,“ konštatuje podplukovník Pavol Tabačár.
Pripomína, že kurzy a školenia v martinskej základni absolvuje ročne okolo 5 tisíc profesionálnych vojakov. Ich tohtoročný výpadok v rámci opatrení Covid-19 predstavuje zatiaľ minimálne jednu štvrtinu. V rámci Poddôstojníckej akadémie v súčasnosti prebieha najviac žiadaný kurz OR-5, aby po úspešnom absolvovaní mohli byť jeho frekventanti povýšení do poddôstojníckej hodnosti čatár a mohol sa tak posunúť vpred zabrzdený proces obsadzovania pozícií veliteľov družstiev a špecialistov v útvaroch a zariadeniach. Nový veliteľ poddôstojníckej akadémie štábny nadrotmajster Ján Čmelík poznamenáva, že kurz sa uskutočňuje pri dodržaní všetkých hygienických noriem a predpisov (teda maximálne 32 ľudí v jednom kurze). „Zaradili sme do neho vojakov, ktorí sú prioritne určení na povýšenie. Lebo pre Covid-19 vypadli dva kurzy OR-5, kurz OR-6 a 7, niektoré odborné kurzy a to v útvaroch cítiť,“ hovorí štábny nadrotmajster Čmelík.
Starší inštruktor kurzu nadrotmajster Róbert Cebuľa si pochvaľuje motiváciu frekventantov. Sú v ňom z útvaroch pozemných a vzdušných síl, aj síl pre špeciálne operácie. Veľmi dobré výsledky dosahuje desiatnik zo žilinského pluku špeciálneho určenia, ale výborne motivovaní sú aj ďalší jeho účastníci. Napríklad desiatnik Jaroslav Šajna z prešovského práporu Istar, desiatnička Monika Rausová z Centra výcviku Lešť či desiatnik Martin Adámek z nitrianskej protilietadlovej raketovej brigády.


Úspešný reštart v martinskej základniÚspešný reštart v martinskej základniÚspešný reštart v martinskej základniÚspešný reštart v martinskej základniÚspešný reštart v martinskej základni 2Úspešný reštart v martinskej základni 2Úspešný reštart v martinskej základni 2Úspešný reštart v martinskej základni 2

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: autor - Dátum: 15.07.2020
Čítanosť: 8902
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share