Preskocit navigáciu

Slávnostná graduácia prvých slovenských pilotov F-16


Slávnostná graduácia prvých slovenských pilotov F-16

V dňoch 7. až 14. novembra 2021 vykonal veliteľ Vzdušných síl OS SR brigádny generál Róbert Tóth spolu so svojou delegáciou zahraničnú návštevu v USA, ktorej hlavným cieľom bola účasť na slávnostnej graduácii prvých slovenských pilotov F-16.

Delegáciu privítal na letisku v San Antoniu v Texase starší poradca Národného styčného tímu OS SR pri ACT Norfolk a „Country Liasion Officer“, ktorý sprevádzal veliteľa VzS počas návštevy Veliteľstva vzdelávania a leteckého výcviku (AETC) v San Antonio a dvoch leteckých základní v Texase a Arizone.

Počas časovo náročnej návštevy USA využil veliteľ VzS možnosť navštíviť dve základne, na ktorých prebieha výcvik slovenských pilotov. Prvou navštívenou základňou bola Laughlin Air Force Base v Del Rio v Texase dňa 8. novembra 2021. Tu prebieha výcvik na lietadlách T-6 s turbovrtuľovým pohonom a T-38 s dvojmotorovým prúdovým pohonom. Veliteľ 47. leteckého výcvikového krídla oboznámil veliteľa VzS s procesom prípravy pilotov a s aktuálnym stavom výcviku slovenských pilotov. Velenie 47. leteckého výcvikového krídla ako aj jednotliví inštruktori vyzdvihli vysokú profesionalitu a prístup našich profesionálnych vojakov. Veliteľ VzS mal možnosť neformálne diskutovať s našimi pilotmi v rámci spoločného pracovného obeda. V rámci otvorenej diskusie sa veliteľ VzS pýtal budúcich pilotov na aktuálny priebeh ich prípravy, zabezpečenie výcviku ako aj na zabezpečenie bežných životných potrieb.

Návšteva veliteľa VzS ďalej pokračovala v utorok 9. novembra 2021 na základni „Joint Base San Antonio-Randolph“. Tu sa slovenská delegácia stretla s velením AETC (Air and Education Training Command) generálporučíkom Marshall B. Brad Webbom. Generálporučík Webb sa okrem iného vyjadril, že si vysoko cení spoluprácu so slovenskými vzdušnými silami.

Následne sa delegácia presunula na jednu z jednotiek v rámci štruktúry AETC – na letku AFSAT (Air Force Security Assistance Training), kde bol veliteľ VzS informovaný o systéme plánovania výcviku pilotov F-16 a o jeho aktuálnom stave.

Hlavným bodom návštevy veliteľa VzS v USA bola slávnostná graduácia prvých štyroch slovenských pilotov z kurzu F-16 Basic, ktorý prebiehal na základni „Morris Air National Guard Base“ v arizonskom Tucsone. Pred samotnou ceremóniou navštívil brigádny generál Tóth aj túto leteckú základňu, kde ho veliteľ základne brigádny generál Jeffrey Butler informoval o prebiehajúcom výcviku na lietadlách F-16 a o plánoch velenia „Arizona Air National Guard“ na podstatné rozšírenie výcvikových kapacít tejto základne. Aj tu bola vysoko cenená pripravenosť našich pilotov. Následne delegácia absolvovala prehliadku základne.

Slávnostná ceremónia graduácie prvých slovenských pilotov F-16 sa konala dňa 10. novembra 2021 v reprezentatívnych priestoroch „Pima Air and Space Museum“ v Tucsone. Počas ceremónie sa k hosťom a prvým slovenským absolventom kurzu F-16 B prihovorili veliteľ 162. stíhacieho krídla brigádny generál Jeffrey Butler, ktorý im poďakoval za doterajšiu snahu a podané výkony. Svoju pozornosť okrem pilotov upriamil aj na plukovníka Tomáša Novotného, ktorý aj podľa jeho vyjadrenia pôsobí ako „krstný otec“ našich pilotov počas ich prípravy v zahraničí. Zároveň zdôraznil ako vysoko si váži spoluprácu so slovenským partnerom. Následne sa pilotom a ich rodinám prihovoril aj veliteľ VzS brigádny generál Tóth. V príhovore okrem iného pripomenul aký význam má tento krok v procese modernizácie stíhacieho letectva na Slovensku a vyjadril vďaku veleniu základne ako aj inštruktorom za podporu našich pilotov a ich rodín.

Záver zahraničnej aktivity delegácie veliteľa vzdušných síl bol venovaný rokovaniam v Pentagone na veliteľstve leteckých síl USAF. Na stretnutí s brigádnym generálom Johnom Teichertom otvoril otázku spolupráce pri zabezpečení budúceho výcviku našich pilotov.
Náročný program návštevy v USA hodnotil veliteľ vzdušných síl veľmi kladne. Potvrdil, že možnosť osobne vidieť priebeh prípravy a stretnúť sa s velením na jednotlivých základniach, na ktorých pôsobia naši piloti počas svojho výcviku v USA, bolo preňho veľkým prínosom.


11122223333444

Autor: VVzS , Foto: VVzS - Dátum: 18.11.2021
Čítanosť: 5842
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share